Razmjena logoraša u Lipovcu 22.05.2023.

24 svibnja, 2023

Piše: Domagoj Garvanović

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, obilježena 31. godišnjica velike razmjene ratnih zarobljenika po načelu “Svi za sve” gdje je razmijenjeno 288 logoraša 22. svibnja 1992. godine.

Kod spomen obilježja održan je prigodni program koji su pripremili učenici Osnovne Škole Lipovac i muške pjevačke skupine „Spačva“.


Predsjednik HDLSKL Podružnice Vukovarsko-srijemske županije, Dragutin Guzovski, rekao je kako je u srpskim logorima oko 300 logoraša ubijeno ili umrlo od posljedica torture. Dodao je da su logoraši posebno osjetljiva braniteljska skupina i da je njihova stopa smrtnosti pet puta veća od ostalih branitelja. Nastavio je: „Sjećanja na današnji dan još su živa i duboko urezana. Taj dan kojeg smo iščekivali, a kojemu se nismo nadali, svaka tuga i teret na leđima zamijenjeni su neopisivom srećom prelaskom na slobodno područje Republike Hrvatske. Na dan kad smo ponovno susreli obitelj, započeo je naš novi život i nova borba za stvaranje Domovine“.


Načelnik općine Nijemci, Vjekoslav Belajević obratio se uzvanicima, nakon čega je primio zahvalnicu Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Izaslanik ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda na obilježavanju bio je Stjepan Sučić, koji je u svome govoru pohvalio suradnju HDLSKL i ministarstva. U ime ministra obrane Marija Banožića u Lipovac je stigao Dalibor Bajči, koji je u održanom govoru, naglasio doprinos branitelja u stvaranju Republike Hrvatske. Izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića bio je Dražen Đaković. Izaslanica gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave bila je Kristina Božić. Molitvu pored spomen obilježja predvodio je velečasni Petar Maskaljević.
Nakon završetka prigodnog programa, druženje je nastavljeno u Domu kulture Lipovac. Budimo zajedno da se ne zaboravi.