Otkrivena spomen bista Danijelu Rehaku

18 lipnja, 2023

Piše: Domagoj Garvanović

Svečano je otkrivena bista profesora Danijela Rehaka, dugogodišnjeg predsjednika HNK Radnički i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Na svečanosti otkrivanja biste profesoru Rehaku nazočili su članovi obitelji, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Valentin Skroza, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabor Marijana Balić, izaslanik Vlade i ministra obrane Marijo Banožić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i brojni hrvatski branitelji.
Ministar obrane Marijo Banožić izjavio je kao je „Rehak jedan od onih čiji će lik i djelo zauvijek svjedočiti o visokoj cijeni koju smo platili za hrvatsku samostalnost i slobodu. Do zadnjeg dana ustrajao je na prenošenju istine o Domovinskom ratu i njemu u čast nastavit ćemo generacijama koje dolaze prenositi vrijednosti na kojima je stvarana domovina, rekao je Banožić, dodajući kako se Rehak u miru borio za sve žrtve Domovinskog rata te postao simbolom grada Vukovara i cijele Vukovarsko-srijemske županije.“
Profesor Danijel Rehak uključuje se u Domovinski rat na samom početku, preuzevši Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. Nakon sloma obrane grada Vukovara odveden je u logore u Srbiju u kojima je bio zatočen devet mjeseci. Rehak je 1992. u logoru u Sremskoj Mitrovici Međunarodnom Crvenom križu imao hrabrosti prijaviti da se stotinjak hrvatskih branitelja vodi nestalima, a da su zatočeni tko zna gdje. Rehak je umro u Osijeku 10. lipnja 2022. u 74. godini.

Bista je djelo akademskog kipara Vene Jerkovića. Pomoć pri nabavi kamena za izradu biste osigurao je Luka Markić. Vrijedi članovi udruge HDLSKL i HNK Radničkog dali su veliki doprinos ostvarenju ovog projekta.