Obilježena razmjena logoraša u Lipovcu 22.05.2024.

27 svibnja, 2024

Piše: Domagoj Garvanović

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo je veliku razmjenu logoraša u Lipovcu 22.05.2024. Tada je razmijenjeno 288 logoraša koji su u logorima trpjeli svakodnevne torture, mučenja, psihičkog maltretiranja, batinanja, ponižavanja, silovanja, i ubijanja.


Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske bio je brigadir Petar Matanović koji se vrlo kratko obratio skupu s pozdravnim riječima. Izaslanik Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda bio je državni tajnik Darko Nekić koji je u svome obraćanju pozvao na nastavak uspješne suradnje HDLSKL i Ministarstva hrvatskih branitelja. Državni tajnik je također naglasio kako je projekt osnivanja logora bila ideja tadašnjeg vojnog i političkog vrha Srbije, na čelu s generalom Aleksandrom Vasiljevićem kao načelnikom „Uprave bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu obranu“ Po njihovom nalogu su mučeni civili i ratni zarobljenici koji su dovedeni s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja i drugih mjesta u Hrvatskoj!


Izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bio je saborski zastupnik Josip Šarić koji se prisjetio teških dana obrane preostalog slobodnog djela hrvatskog teritorija tih ratnih 90-tih godina. U završnici svoga govora čestitao je razmijenjenim logorašima njihov drugi rođendan.
Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac u pratnji pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darkom Dimićem, održao je prigodan govor u kojemu je naglasio važnost edukacije mlađih generacija o događajima iz 90-tih godina. Najavio i nastavak suradnje grada Vukovara i HDLSKL.
Izaslanstvo župana Vukovarsko Srijemske županije Damira Dekanića bili su članovi savjeta za branitelje koje je predvodio Stjepan Mađarac.


Skupu se obratio i načelnik Općine Nijemci Vjekoslav Belajević koji svake godine pomogne u organizaciji i realizaciji ove vrlo važne obljetnice. Uz našeg domaćina, programu je prisustvovao i načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić te članice udruge braniteljica grada Karlovca. Uz predsjednike županijskih podružnica HDLSKL Siska, Varaždina i Osijeka spomen područje Lipovac je 22.05.2024. uistinu bio mjesto zajedništva i okupljanja.


Glavni dio programa obilježili su osnovnoškolci iz Lipovca s prigodnim izlaganjem. Program su upotpunili članovi kulturno umjetničkog društva „Spačva“ izvođenjem starih hrvatski narodnih pjesama.
Sva izaslanstva na čelu s predsjednikom Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravkom Komšićem položilo je vijence i zapalilo svijeće kod spomen obilježja.


Program je zaključen zajedničkom molitvom koju je prevodio župnik Petar Maskaljević.

Budimo zajedno da se ne zaboravi!