Obilježavanje 30. obljetnica VRO Medački džep

13 rujna, 2023

Piše: Domagoj Garvanović

Predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora prisustvovali su svečanom obilježavanju VRO Medački džep, koje se održalo u Gospiću.

U samo nekoliko sati 9. rujna 1993. Hrvatska vojska oslobodila je oko 225 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija. Svečano obilježavanje započelo je u Vojarni 9. GBR „Vukovi“ Gospić kod spomen-obilježja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja „Velebitskim junacima“ na Rizvanuši. Počast je odana i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Gospiću, a svetu misu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Katedrali Navještenja blažene djevice Marije je predvodio msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je sudionicima akcije i poručio da je ona bila pretpostavka za operaciju Oluja. Sve okupljene pozvao je da budu ponosni na svoju pobjedu i da ostanu vjerni domovini.

Ministar Medved, koji je bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, u svom je govoru istaknuo važnost operacije Medački džep za sigurnost Gospića, skraćenje linije bojišnice i otklanjanje opasnosti da neprijatelj izbije na more i presiječe Hrvatsku na dva dijela.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Ante Deur, poručio je kako je “ovo dan kada se sjećamo sve snage onog vremena, snage koja je nosila operaciju”. Čestitao je svim pripadnicima Specijalne policije i Hrvatske vojske, a poginulima poželio vječni mir.

Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku povodom 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Medački džep, ističući kako je ona podsjetnik na izniman i velik značaj te operacije u mozaiku svih hrvatskih akcija i operacija u Domovinskom ratu.