Dani logoraša u Sisačko-moslavačkoj županiji 2023

30 listopada, 2023

Piše: Domagoj Garvanović

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježeni su „Dani logoraša“ u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na izvještajnoj skupštini koja se održala u Petrinji, predsjednik društva istaknuo je postignuća te buduće ciljeve. Nakon čega su se članovi uputili u Baćin, Općina Hrvatska Dubica, gdje su kod spomenika „Ranjena golubica“ položili vijenac te zapalili svijeće. Na mjestu gdje je počinjen najveći ratni zločin nakon „Ovčare“ u Domovinskom ratu. Zločin je počinjen s ciljem etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva.

Po okončanju prigodnog programa, članovi udruge su se zaputili su se na brdo Čukur kod Hrvatske Kostajnice, kako bi posjetili spomen obilježje Gordanu Ledereru „Slomljeni pejzaž“. Spomen obilježje simbolizira ogromni fotografski objektiv, unutar kojega je velika leća napukla, slomljena i propucana snajperskim metkom, simbolizirajući i samu Ledererovu smrt, smrt snimatelja koji je umro „naoružan“ samo svojom kamerom.

Poslije su se članovi zaputili prema Spomen sobi Glina, gdje su se položili vijenci i zapalile svijeće. U “Spomen sobi” je izložena arhivska građa koja dokazuje i upozorava na neljudske uvjete boravka zatočenika, mučenja zatočenih hrvatskih branitelja i civila od 1991. do 1995. godine. Dokumentarističko izložbeni postav je podsjetnik na sve žrtve koje su ubijene ne dočekavši slobodu, svoj “Drugi rođendan”, kao i podsjetnik na sve patnje kroz koje su prošli logoraši; zatvarani, mučeni i ubijani u logoru. Isto tako ostat će to podsjetnik i opomena svim budućim generacijama na sve počinjene zločine s ciljem da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi.

Na glinskom području posjećen je i Gornji Viduševac, mjesto predaje poraženog 21. korpusa vojske tzv. srpske krajine Hrvatskoj vojsci, čime je službeno završena oslobodilačka Vojno redarstvena operacija Oluja u kolovozu 1995.

Program završava prigodnim druženjem u Restoranu „Bijela Lađa“ u Sisku.