Obilježen Dan vukovarskih branitelja

Datum: 25.8.2020.

Misom u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je obilježen Dan vukovarskih branitelja.

"Danas odajemo počast i prisjećamo se svih koji su svojim životima stvorili slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, a zahvaljujući njima danas se nalazimo u našem Vukovaru“, istaknuo je izaslanik hrvatskog premijera Nikola Mažar. Podsjetio je da su na današnji dan 1991. godine pogođena i srušena dva neprijateljska zrakoplova tijekom bombardiranja Vukovara te uslijedile neprekidne tromjesečne borbe koje su kulminirale poznatim tragičnim vukovarskim zbivanjima između 18. i 20 studenog 1991. godine.

"Prisjećamo se 1991. godine kada se, na današnji dan, jugovojska otvoreno priključila četnicima i započela granatirati Vukovar, konkretno položaje na borovskoj cesti, na silosu i drugdje, a pogođen je i Franjevački samostan,“ prisjetio se predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 1991“ Ivan Kovačić naglasivši da je do tog datuma jugovojska uglavnom imala ulogu tampon zone prema pobunjenim Srbima. Istaknuo je da se tom prigodom podsjeća na sve one koji su dali živote u obrani Vukovara te dodao da vrijeme neumitno teče pa je sve manje i preživjelih vukovarskih branitelja, u ovome trenutku njih oko 2.500 dok ih je oko 2.000 poginulo i umrlo u godinama nakon rata.

Rehak: u obrani Vukovara poginuo 921 hrvatski branitelj

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak naglasio je da Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. redovito današnji dan posvećuje vukovarskim braniteljima kao trajan podsjetnik na njihovu ulogu tijekom agresije kao i na činjenicu da se od 24. kolovoza 1991. godine JNA otvorena stavila na stranu četnika i započela granatirati Vukovar s osam punktova oko grada.

Dodao je da je toga dana vukovarski branitelj Luka Andrijanić sa silosa Đergaj srušio dva neprijateljska aviona te su od tada napadi iz zraka na Vukovar uglavnom dolazili samo s istoka, uglavnom iznad toka rijeke Dunav. Rehak je istaknuo da je, prema podatcima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003, u obrani Vukovara poginulo 921 hrvatski branitelj od čega njih 360 u borbama tijekom agresije, a ostali su ubijeni ili nestali nakon okupacije grada.

Izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003 položilo je vijence i kod spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari.

Dan vukovarskih branitelja organizirala je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003 dok više drugih vukovarskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i gradska uprava Dan vukovarskih branitelja obilježava 10. ožujka kada se u Bogdanovcima postrojilo više od 2000 nenaoružanih pripadnika buduće 204. vukovarske brigade.

Multimedija