Obilježen Dan logoraša – Vukovar 2010.

Datum: 14.8.2010.

Svečanom akademijom, na kojoj je Hrvatskom saboru i gradu Zagrebu, dodijeljeno priznanje Hrvatskog društva logoraša srpskih koncetracijskih logora (HDLSKL), u Vukovaru je obilježen Dan logoraša-Vukovar.

Predsjednik HDLSKL Danijel Rehak kazao je tom prigodom kako je u srpskim koncentracijskim logorima od posljedica zlostavljanja umrlo oko 300, ubijeno oko 100 dok se među nestalima vodilo ili još uvijek vodi oko 2.400 zatočenih hrvatskih branitelja i civila.

“Sva mučenja i zlostavljanja, koja smo prošli, vrijedila su jer smo dobili samostalnu i neovisnu Hrvatsku, za koju smo se i borili. Poslije poginulih i ubijenih, najveće zasluge za stvaranje hrvatske države pripadaju upravo nama logorašima”, poručio je Rehak.

U ime Hrvatskog sabora, priznanje HDLSKL primio je saborski zastupnik i član društva Petar Mlinarić, a u ime grada Zagreba načelnica gradskog Odjela za branitelje Vlasta Ivčević.

U ime predsjednice Vlade Jadranke Kosor i ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, sudionike akademije pozdravila je ravnateljica Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji Nevenka Benić koja je navela kako je tijekom Domovinskom ratu razmijenjeno ukupno 7.666 hrvatskih branitelja i civila koji su bili zatočeni u 64 logora i zatvora dok se za 804 zatočenika ne zna mjesto zatočenja.

Među zatočenicima srpskih logora i zatvora bile su 932 žene dok je 219 zatočenika bilo mlađe od 18 godine života, kazala je Benić podsjetivši kako se na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskoga rata nalazi još 1.024 hrvatskih branitelja i civila.

Program obilježavanja Dana branitelja-Vukovar bit će nastavljen je u Nemetinu posvetom spomen-obilježja u znak sjećanja na najveću razmjenu zatočenika 14. kolovoza 1992. godine. Toga je dana u Nemetinu, po principu svi za sve, izvršena razmjena 662 zatočenika iz srpskih koncentracijskih logora, od kojih su većina bili hrvatski branitelji.

Odlukom Hrvatskoga sabora 14. kolovoza obilježava se kao Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata.

Multimedija