Obilježena 13. godišnjica od velike razmjene ratnih zarobljenika u Nemetinu

Datum: 14.8.2005.

Obilježena 13. godina od velike razmjene ratnih zarobljenika u Nemetinu pokraj Osijeka, a logoraši kažu:

Došlo je vrijeme kada je bolje prešutjeti da smo bili logoraši

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i spomen-obilježju Ovčara, u Vukovaru je obilježeno 13 godina od dana izlaska iz srpskih koncentracijskih logora. Toga 14. kolovoza 1992. godine, po principu “svi za sve”, kod Nemetina nedaleko od Osijeka obavljena je najveća i posljednja razmjena ratnih zarobljenika. Poslije višemjesečnih tortura i batinanja, zamijenjeno je više od 600 hrvatskih zarobljenika.

Spriječena tragedija
Samo mi znamo što smo i kako preživjeli, ali i kako danas živimo s tim. Zato se vjerojatno i međusobno najbolje razumijemo riječi su logoraša okupljenih na obilježavanju 13 godina od “velike razmjene”. Prisjećajući se dana zatočeništva, Danijel Rehak, jedan od zapovjednika obrane Vukovara i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kaže i da je na sam dan razmjene gotovo došlo do tragedije. Vojska je tada spriječila pokušaje pojedinaca da unište autobuse s logorašima. Tukli su nas gotovo svakodnevno, tražili da pod prisilom potpišemo nekakve izjave koje i danas vjerojatno negdje postoje u Srbiji. Bio sam zatočen u Dalju - kaže Rehak.
O danima u logorima govorio je i Ivo Kovačić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja “Vukovar 91”. I na sam dan razmjene, kad su nas vozili na razmjenu, tukli su nas u autobusima. O danima u logoru govori i podatak da sam smršavio oko 40 kilograma rekao je Kovačić koji je prošao logore u Stajićevu i Srijemskoj Mitrovici. Među logorašima bilo je i žena koje su također preživjele teške dane.

Patnje i vjera
Strašno je bilo, a i teško mi je kad se toga prisjećam. Ponižavanja, batine i torture bile su uobičajene - rekla nam je Dragica Hodnjak koja nakon izlaska iz logora nije prepoznala svoju kćer. Svetu misu u crkvi sv. Filipa i Jakova služio je Slavko Antunović, koji je i sam dva mjeseca bio zatočenik logora u Srijemskoj Mitrovici.
U devet mjeseci zatočeništva, u svim patnjama na životu nas je održala vjera - rekao je u propovijedi fra Antunović. Unatoč svemu što su preživjeli, mnogi logoraši još nisu ostvarili svoja prava. Kad gledamo kako se neke stvari rade i kako se govori o Domovinskom ratu, zaista imamo osjećaj da je došlo vrijeme kad je bolje prešutjeti da si bio logoraš ili sudionik Domovinskog rata - istaknuo je Rehak.

Izvor: www.vecernji.hr