Obilježena 10. godišnjica izlaska iz srpskih koncentracijskih logora

Datum: 14.8.2002.

Logori, kao oblik najnehumanijeg postupanjna, ipak su obilježili evropsku civilizaciju i u posljednjem desetljećju drugog milenija.

Logori su mjesta na kojima se u najvećoj mjeri reducirane i kršene pravne norme tj. najveće sustavne degradacije etičkog kodeksa. Gdje su sustavno uništavani socijalni i osobni identitet i tretirani kao drugorazredni – manje vrijedni ili ih poistovjećuju s predmetima, koje treba bezobzirno i nemilosrdno iskorištavati do potpunog uništenja.

Praktički je značilo da su stambeni, prehrambeni, zdravstveni i higijenski uvjeti bili svedeni na najniže mjere.

Deset godina je od izlaska najveće skupine logoraša iz srpskih koncentracijskih logora i ovom prigodom želim Vas podsjetiti na sva ona stradanja koja ste doživjeli u srpskim koncentracijskim logorima i sve one boli i patnje nanesene ostalim logorašima o kojima Vi ne govorite. Zar je sramota optužiti i sve one koji su se zvjerski odnosili prema vama od trena vašeg zatočenja, prepoznavanja, odvođenja u nepoznato, premlaćivanja i svih ostalih zala koje su vas snašle u srpskim koncentracijskim logorima pa sve do vaše – krvave razmjene. Ne mogu to shvatiti da velika većina želi zaboraviti, sve strahote, muke i boli koje ste preživjeli, a oni koji su vas prebijali, ponižavali i ubili vam vaše najmilije, prijatelje, susjede i sugrađane, danas mirno šeću po našoj Domovini, koja ih je za agresiju nagradila.

Zašto šutite ?

Zar umjesto nas da govore mrtvi i nestali – prijatelji, braća, sestre, djeca, roditelji !

Možda je deset godina puno, a mi se nismo maknuli od početka. Za još deset godina, neće nitko pričati ili se neće smjeti spomenuti srpski koncentracijski logori !

Sve što se ne upiše i ne postoji.

Zato Vas molim, sve vaše prijatelje poznanike logoraša, da ispunite i dostavite iskaze, materijale, potvrde i ostale dokumente, kako bi optužili i onog zadnjeg u logoru, koji je učinio i najmanje zlo zatočenima u srpskim koncentracijskim logorima.

Neka nam u tome budu za primjer Židovi koji već šezdeset godina proganjjaju one koji su ih držali, mučili i ubijali u koncentracijskim logorima 40-tih godina.

Nadamo se uz vašu pomoć i mi ćemo proganjati naše mučitelje i izvoditi pred lice pravde, sve dok ne pronađemo i posljednjeg.

Predsjednik HDLSKL
Danijel Rehak

Gosti :

Predsjednik stranke SDA BiH, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i kandidat SDA BiH za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prošao kroz više srpskih koncentracijskih logora
– gosp. Sulejman Tihić
šef službe za odnose s javnošću
– gosp. Hadžiahmetović Elvir
Šef kabineta predsjednika
– gđ. Sehada Kolenović

Ovom prilikom održan je i sastanak između dvaju predsjednika gospodina Sulejmana Tihića i gospodina Danijela Rehaka.