Obilježena 8. godišnjica izlaska iz logora

Datum: 14.8.2000.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo je u Vukovaru osmu obljetnicu izlaska iz srpskih koncentracijskih logora. Tijekom svečanosti održane u kino dvorani u Borovu naselju, predsjednik društva Danijel Rehak pozvao je preživjele logoraše i cijelu hrvatsku javnost da nikada ne zaborave strahote koje su se događale u srpskim logorima. Rehak je istaknuo i potrebu osnivanja Centra za istraživanje ratnih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije, čije bi sjedište bilo u Vukovaru. Hrvatskoj je državi zamjerio što je, kako je rekao, priznala tek nekoliko srpskih logora, a ne sve u kojima su tijekom srpske agresije bili zatočeni, mučeni i ubijani brojni Hrvati i nesrbi.

Nazočnima su se obratili i brojni gosti, među kojima i saborska zastupnica Jadranka Kosor. Ona je izrazila žaljenje što su prvi redovi u dvorani poluprazni, rekavši kako niti godišnji odmori ne mogu opravdati izostanak onih koji bi u njima trebali sjediti. Govoreći o pokušajima da se izjednače Domovinski rat, odnosno akcije “Bljesak” i “Oluja”, sa srpskom agresijom na Hrvatsku, ocijenila je kako bi kriminalizacijom Domovinskog rata bili kriminalizirani i svi njegovi sudionici.

Na svečanosti je predstavljena knjiga “Vukovarski deveti krug”, logoraša Miljenka Miljkovića, a u predvorju kino dvorane postavljena je izložba slika logoraša Drage Jelića pod nazivom “Patnje hrvatskih vitezova u Domovinskom ratu”.