12. obljetnica izlaska iz srpskih koncentracijskih logora

Datum: 10.10.2004.

8., 9. i 10. listopada 2004. godine

Domaćin - Županija Zadarska i Šibensko-Kninska

BIOGRAD NA MORU – Izvještajnoj skupštini Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, održanoj u subotu u hotelu »Kornati« u Biogradu na moru, bilo je dvjestotinjak članova iz cijele Hrvatske i dvadesetak predstavnika udruga, ministarstava, saborskih zastupnika i drugih uglednika.
Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak je podnoseći godišnje izvješće podsjetio kako je prošlo dvanaest godina od kada je izašla posljednja i najveća skupina logoraša iz srpskih koncentracijskih logora.
Istaknuo je kako logorašev život, nakon logora, postaje sasvim drukčijim od onoga prije pa su »nakon svih tih spoznaja odlučili prije devet godina osnovati društvo koje će se baviti zaštitom svakog logoraša i članova njihovih obitelji. Od 1998. godine obilježavamo Dan logoraša, kao sjećanje na vrijeme i pakao srpskih koncentracijskih logora!«.
Članovi HDLSKL-a obilježili su neka mjesta na kojima su bili zatočeni Hrvati za vrijeme srpske agresije i skupili dio građe o logorima i stradanjima zatočenika te su izdali knjigu »Putovima pakla – Kroz srpske koncentracijske logore u 21. stoljeće« i mnoge druge.
Članove i uzvanike ovom su prigodom pozdravili saborski zastupnik Šime Prtenjača, predstavnik Grada Biograda i član Poglavarstva Zadarske županije Slavko Adžić-Kapitanović te predsjednik zadarske podružnice Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Ante Martinac, koji su u svojim govorima upozorili na potrebu očuvanja digniteta Domovinskog rata, »jer Hrvatska još nije onakva za kakvu su se borili«.
Nastavit će se prikupljati dokumentacija koja će biti dostavljena odvjetničkom timu za tužbu protiv Srbije i Crne Gore za nadoknadu štete. Na svečanoj sjednici dodijeljeno je i devet zahvalnica članovima društva koji su svjedočili u Haagu. Tijekom trodnevnog boravka u Biogradu bivši logoraši posjetili su mjesto stradanja hrvatskih mučenika na brdu Kamenjak, gdje su zapalili svijeće i položili vijence.