WORLD VETERANS FEDERATION

Sudjelovali smo na sastanku Svjetske veteranske federacije –
Stalna komisija za Evropu u Lisabonu od 07. do 11.04.2008.g.

 

Sjednica u Kuala Lumpuru (Malezija) 2006.g.

Od 02. do 07. prosinca 2006. godine u Kuala Lumpuru (Malezija) održana je 25. Generalna skupština Svjetske veteranske federacije na kojoj je sudjelovalo oko 280 delagata iz više od 60 zemalja.

Punopravne članice Svjetske veteranske federacije, osim dosadašnjih članica postale i sljedeće udruge:
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, Zajednica udruga dragovoljaca HOS-a i Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH.

Ravnopravno smo sudjelovali u odabiru članova za tijela s.v.f. Kao stalni član federacije moći ćemo lakše iznijeti sve svoje probleme o zahtjeve i njima upoznati širu svjetsku javnost.

 

WORLD VETERANS FEDERATION

Od 19. – 24. 10. 2004.g. u Zagrebu

Zagreb, 24.10.2004.

Dosadašnje stalne Hrvatske članice pri Svjetskoj veteranskoj federaciji dale su izvršnom odboru SVF suglasnost da se HRVATSKO DRUŠTVO LOGORAŠA SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA primi kao punopravni – stalni član SVF

IZVJEŠTAJ SA SASTANKA SVJETSKE VETERANSKE FEDERACIJE

ODRŽANE OD 29.11. DO 06.12.2003.g. U JOHANESBURGU

Odlazak na 24 sjednicu “Svjetske veteranske federacije” u Johanesburg kao udruga promatrač. Na samom dolasku na sjednicu u Johanesburgu bio sam nazočan primanju novih članica svjetske veteranske federacije, a među njima je bila i ZUHDDR Republike Hrvatske s njezinim predsjednikom Tomom Kačinari, koji je na toj sjednici održao kratak govor zahvale za primanje u Svjetsku veteransku federaciju. 24 sjednici Svjetske veteranske federacije su iz Republike Hrvatske bili nazočni članovi UHVDR – Đuro Dečak, Valentino Rajković, Pavle Kalinić i prevoditelji; UHBDDR – Zvonko Milas, Branko Borković, Zvonko Ambrinac; ZHOS-a – Željko Marjanović; UHRV – Tom Bunjevac; SAB RH – Ivan Fumić; ZUHDDR – Tom Kačinari i prevoditelj i HDLSKL – Danijel Rehak.

Na svečanom otvaranju i daljnjem radu federacije ukazala mi se čast da me ispred delegacije ZUHDDR predstave članovima predsjedništva svjetske veteranske federacije i to:

–         predsjedniku: Abdul Hamid Ibrahimu ( Malezija )

–         dopredsjednicima: – Stanley Allen ( SAD )

– Mohammed Benjelloun ( Maroko )

– Vladimir Govorov ( Rusija )

– June Stone ( Australija )

– David T. Konwels CBE  ( Velika Britanije )

– Jan F:H: Loos  ( Niderland )

–         generalnog sekretara Marek Hagmajera ( Poljska )

Tom prilikom sam im uručio prospekt, zastavicu i značku HDLSKL i upoznao ih sa stradanjima naših članova za vrijeme srpske agresije 1991.g. na Republiku Hrvatsku u mjestima zatočenja na prostorima bivše eks Yugoslavije. Na kraju razgovora poželjeli su dobrodošlicu u obitelj Svjetske veteranske federacije i žaljenje što se nismo ranije javili i uključili u rad federacije.

Osim vodstva federacije uspostavili smo kontakte s delegacijom Sad, Francuske, Filipina, a posebno Izraela. Izrael nam je posebno interesantan što su njihov narod prošao sličnu Kalvariju kao i naš narod i bili su nam neophodni kontakti kako bi što jednostavnije došli do saznanja o njihovom radu na planu koji nas čeka u rješavanju naših problema vezanih za zatočenje i zlostavljanje u logorima kao i izvršenja raznih zlodjela kako pri zatočenju tako i u logorima, kao i naknade kako moralne tako i materijalne za stradanja u logorima. Kontakt je uspostavljen s predsjednikom Izrael defence forces veterans of war association “TZEVET” dr. Baruch Levy maj.general (policije), pukovnik (izraelske vojske) koji je trajao u izuzetno toplom raspoloženju i uvažavanju po pitanju pomoći od njihove strane našoj udruzi. Gospodin Levy je izrazio veliko poštovanje prema našim članovima i dao veliko obećanje da će učiniti sve da nam pomogne kao preko njegove udruge, tako i povezujući nas s udrugom koja se bavi istim problemima kao i mi, a ujedno će nas pozvati kao delegaciju da posjetimo Izrael – Tel Aviv – Simon Wisental i ostale znamenitosti Izraela.

Na svjetskoj veteranskoj federaciji smo se osim usmenog predstavljanja predstavili prospektom na engleskom sa svim podacima o HDLSKL, kao i adresu, telefone i E-mail.

Posjetili smo i Hrvatsku katoličku misiju gdje smo se susreli s našim ljudima koji žive u Južnoj Africi – Johanesburgu. Posjetili smo i Hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi u Pretoriji i bili gosti našeg veleposlanika dr. Županića i njegovih suradnika, koji su nam priredili ugodno druženje u veleposlanstvu u Pretoriji. Veleposlanik nas je upoznao s radom veleposlanstva i njegovom borbom za ugovaranjem gospodarskih odnosa dviju zemalja i plasiranjem naših proizvoda u Južnu Afriku. Napominje nam da u Južnoj Africi živi i radi 6.000 Hrvata koji su zadovoljni svojim statusom i standardom izuzev što je veliki problem korupcija, kriminal, razbojstva i pljačke. Dalje napominje da je ovo izuzetno bogata zemlja, posjeduje sve osim nafte i drvnih resursa i da vidi u njoj velikog partnera za naša poduzeća.

Posjetili smo spomenik Burskom ratu na izlasku iz Pretorije i ostali zadivljeni monumentalnom zgradom u kojoj je smješten muzej sa svim događanjima od dolaska prvih kolonista do stvaranja Južno Afričke države.

Predloženo je od strane vodstva federacije da se iduća sjednica održi u Maleziji, a da se sjednica veteranske federacije za Evropu održi u Beogradu, ali naša delegacija je predložila da se sjednica održi umjesto Beograda u Vukovaru i to je ostalo u razmatranje vodstvu stranke i generalnom tajniku, ali smo mi ipak lobirali kod članova vodstva i svi se slažu da je to izazov i da će ga oni podržati.

 

SVJETSKA VETERANSKA FEDERACIJA

ODRŽANA OD 29.11. DO 06.12.2003.g. U JOHANESBURGU

CROATIAN ASSOCIATION OF CAMP INMATES OF SERBIAN CONCENTRACION CAMPS

NA HRVATSKOM                                                                          IN ENGLISH

 

WordPress theme: Kippis 1.15