„HUDA JAMA“ Strogo čuvana tajna i promocija knjige gospodina Romana Ljeljaka

Poštovani,

Obraćamo vam se ovim dopisom kako bi vas molili da upoznate građane Vukovara i okolice da će u Ružičkinoj kući 31.01.2017. g. u 19,00 sati prikazivati dokumentarni film „HUDA JAMA“ Strogo čuvana tajna i promocija knjige gospodina Romana Ljeljaka.
Gosti promotori će biti Saborski zastupnici dr. Bruna Esih i dr. Zlatko Hasanbegović.

S poštovanjem!
Predsjednik
Danijel Rehak, prof.

priopćenje za medije

                 H R V A T S K O   D R U Š T V O   L O G O R A Š A

                    SRPSKIH  KONCENTRACIJSKIH  LOGORA                                      

        PODRUŽNICA  SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE                         

                  Ured  u  Splitu,  ul.  R. Boškovića  28,  HR  21 000  Split

   Tel./Fax :  + 385 / 021 / 371 833   Žiro račun : HR4823600001400480074

            MB 1123793      OIB:36620565652      hdlsklsdz@gmail.com

 

Split, 11. travanj, 2016.

 

n/p svim medijima

Predmet :  priopćenje za medije

Naše Hrvatsko društvo logoraša, po svom programu «DA SE NE ZABORAVI» obavezno je i organizira postavljanje spomen ploča, na mjestima logora i mjestima razmjene logoraša, kao i obilježbe godišnjica tih datuma, na ovaj datum prošle godine, otkrili smo spomen ploču svim logorašima koji nisu dočekali dan slobode.

 

Spomen ploču na mjestu logora Vojnić, postavili smo na zgradi tadašnjeg općinskog suda, iz kojeg su u više navrata odvoženi logoraši na razmjene, a najmanje ih je trojica po našim saznanjima ubijeno u tom logoru, U logoru su bili zatočeni branitelji, vojnici i policajci, ali i žene, djeca i starci, i mučeni na najokrutnije načine ( oko 300 osoba je prošlo kroz logor Vojnić, a likvidirani su: Andrija Gojak, Marko Pape, i Milan Cvitkušić ). Za istaknuti je težinu samog logora, jer pisani dokumenti iz tzv. Sao krajine govore da je logor bio van kontrole njihovih institucija, što ukazuje da su „lokalni šerifi“ samoincijativno odlučivali tko će biti likvidiran, tko silovan, tko i koliko mučen, tko razmjenjen, tko zadržan….

 

Svjedoci smo sustavnog zanemarivanja problema naše populacije. Nismo imali priliku u proteklim desetljećima u hrvatskoj javnosti, Hrvatskom Saboru kad se govorilo o domovinskom ratu iz usta govornika čuti da nas itko spominje iako smo po svim relevantnim statistikama najrizičnija skupina proizašla iz Domovinskog rata, te smatramo da je došlo vrijeme za promjenu odnosa prema nama.

 

Naše institucije nemaju točan podatak, o broju logoraša, broju logora, po zakonu ne priznaje se status logoraša ispod 72 sata zatočeništva, bivši logoraši nisu obeštećeni, većina nema status logoraša jer nisu evidentirani, dok je smrtnost naše populacije zbog posljedica boravka u logorima izrazito visoka.

 

Prema našim podacima kroz 70-tak logora je prošlo preko 30 000 logoraša, od čega preko 500 malodobne djece, te više od 3000 žena,od kojih su mnoge seksualno zlostavljanje a sada trpe poniženja susrećući svoje silovatelje, a da stvar bude bizarnija ti isti zločinci su djelatnici naših institucija uključujući i Hrvatski Sabor, dok za te zločine nitko nije odgovarao, a tko je i nekim slučajem dospio do suda, aboliran je. Poznati su upravitelj, mučitelji ( upravitelj logora Vojnić Dragomir Božić, njegov zamjenik Mirko Dokić, stražari: Mile Goluža zvan Bure, Pero Crevar i Nikola Vuletić-koji po spoznajama žive u RH, te oni koji su imali moć odluke o životu i smrti, Nikola Gvozdenović i Tošo Palić ) „logora smrti Vojnić“, koji slobodno šetaju kako po Srbiji tako i RH. Ovim putem još jednom pozivamo institucije RH da poduzmu sve korake u progonu zločinaca da bi žrtve dobile svoju pravdu, a ne da im se njihovi krvnici izruguju.

 

 

 

Predsjednik

 

Ivan Turudić

Otvoreno pismo predsjeniku Vlade RH gosp.Tihomiru Oreškoviću

 

                 H R V A T S K O   D R U Š T V O   L O G O R A Š A                    SRPSKIH  KONCENTRACIJSKIH  LOGORA                                               PODRUŽNICA  SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE                                           Ured  u  Splitu,  ul.  R. Boškovića  28,  HR  21 000  Split   Tel./Fax :  + 385 / 021 / 371 833   Žiro račun : HR4823600001400480074            MB 1123793      OIB:36620565652      hdlsklsdz@gmail.com

 

Split, 11. travanj, 2016.

n/p svim medijima

Otvoreno pismo predsjeniku Vlade RH gosp.Tihomiru Oreškoviću,

 

Nakon što smo posljednjih dana svjedočili natpisima u medijima, koji prenose izjave pojedinih dužnosnika EU-radne skupine za proširenje Vijeća EU, a koji u svojim izjavama naznačuju da im nije jasno koje su primjedbe Hrvatske, odlučili smo podsjetiti cjelokupnu hrvatsku i svjetsku javnost na sve ono što bi Srbija trebala ispuniti prije nego dobije blagoslov za otvaranje poglavlja 23 kao i svih ostalih neotvorenih poglavlja.

 

Krenimo redom : kao prvo podsjetit ćemo da Srbija nikad nije priznala agresiju na RH, kao ni postojanje koncentracijskih logora na svom teritoriju (  logori nisu obilježeni ),  još uvijek potražujemo dokumentaciju od Srbije koja može dovesti do otkrivanja posmrtnih ostataka Hrvatskih branitelja i civila  (knjige protokola bolničkih pacijenata Vukovarske ratne bolnice ), nije riješila pitanje granice ( povrat Vukovarske Ade, Šarengradske ade), nije izvršila povrat otetog nacionalnog blaga, nije izvršila plaćanje ratne odštete, obeštećenje žrtava,svih onih logoraša koji su prošli koncentracijske logore na teritoriju bivše Jugoslavije. Nije ukinula zakon o jurisdikciji za zločine-mini Hag, nije procesuirala ratne zločince koji žive na svom teritoriju, nije riješila pitanje prava Hrvata koji žive na teritoriju Srbije….

 

Podsjećamo da smo mi hrvatski branitelji ponosno branili i obranili RH od velikosrpske agresije te ne možemo dopustiti da nam administrativni referenti određuju kako će se ponašati legalno i legitimno izabrane institucije RH, odnosno nemožemo dopustiti „skidanje gaća“ kad to isti požele.

 

Isto tako napominjemo koliko je RH morala ispunirti kriterija, koliko zakona uskaladit, odstupanje od proglašenja gospodarskog pojasa zbog pritiska iz Italije, pritisaka iz Slovenije i konačnog pristanka na arbitražu sa Slovenijom u svezi Piranskog zaljeva kao i ultimativnog traženja čak i onoga što nije postojalo od strane Haškog suda. Sve je to na kraju ispunjeno a Hrvatski narod strpljivo čekao više od desetljeća.da bi bio primljen u članstvo ravnopravnih naroda.

 

Imajući u vidu izjave koje dolaze iz Srbije iz usta predsjednika i premijera koji za sebe kažu da su četničke vojvode, a pretendiraju na Hrvatski teritorij, te oslobađajućoj presudi njihova mentora Šešelja koji se izruguje žrtvama, stava smo da morate u ime Hvatskog naroda inzistirati na ispunjenju svih kriterija.

 

Želimo istaknuti, da Hrvatski nacionalni interesi nemaju i ne mogu imati cijenu, ako znamo da je ta cijena neprocjenjivo plaćena žrtvom Hrvatskih branitelja i civila.

 

Usprkos svemu mi Hrvatski branitelji i Hrvatski narod čije bilo osjećate kao stupovi društva spremni smo pružiti svakome ruku tko dolazi sa istinskim i časnim namjerama u međunarodno priznatu RH, ali ne možemo prihvatiti kurtoazno „posipanje pepelom“, lažno iskazivanje kajanja odnosno neiskreno žaljenje za sve učinjeno.

 

S toga gosp. predsjedniče Vlade RH, Vama i svim ostalim koji u ime RH sudjeluju u odlučivanju davanja suglasnosti za otvaranje poglavlja 23, u ime svih onih koji su patili i pate zbog nacionalnih interesa RH iskazujemo punu podršku u nadi, s istinskom vjerom da ćete beskompromisno i ponosno kao što ste to i dosad predstavljali u svojem radu, u ime RH braniti i obraniti Hrvatske nacionalne interese.

 

S poštovanjem,

 

Predsjednik

 

Ivan Turudić

SVIM PODRUŽNICAMA HDLSKL

Ur. broj: 156/2015.
U Zagrebu, 15.10.2015.

SVIM PODRUŽNICAMA HDLSKL

Poštovani,

Izvješćujemo vas da će se ove godine Dani (susreti) logoraša, kao i Izvještajna skupština HDLSKL održati u Splitu, hotel Duilovo, u vremenu od 23.do 25. listopada 2015. godine.
Molimo da što prije izvijestite vaše članove , a nama dostavite popis članova koji će nazočiti susretima logoraša.
Također vas podsjećamo na uplatu kotizacije u iznosu od 100,00 Kn po članu.
Detaljnije informacije o prijevozu i ostalom u svezi susreta bit ćete informirani .
O relativno kasnom saznanju za održavanjem susreta je nastalo uslijed dobivanja sredstava od Ministarstva branitelja, koje je bilo upitno.

S poštovanjem!

Predsjednik:
Danijel Rehak, prof.,

U crnogorskom logoru Hrvata operirali na živo, a za anesteziju ga pendrečili po glavi!

morinjAko neće Srbi, onda hoće Crnogorci! Naime, Crnogorci su za razliku od Srba priznali da se u njihovoj državi nalazio jedan od najokrutnijih logora za Hrvate u vrijeme Domovinskoga rata – Morinje. U tom zloglasnom logoru našao se i jedan hrvatski branitelj iz Koprivnice. Kad su ga pripadnici tzv. JNA, tijekom borbi, uhitili, teško ranjenog, zajedno sa skupinom ostalih uhićenih hrvatskih branitelja, prvo su ih bacili u – kontejner za smeće, gdje su proveli dva dana, bez hrane, vode i ikakve pomoći. Nakon toga su se Crnogorci smilovali, pa su one koje je trebalo operirati, operirali, ali, na živo, a “anestezija” je bio pendrek nad njihovim glavama, pa kad bi netko zajaukao dobio je udarac od kojeg se onesvijestio. Ti crnogorski “ratnici” inače su sudjelovali u napadu na Dubrovnik i okolicu (srušili su i vilu Tereze Kesovije u Ćilipima!). Neke su iz tog logora Crnogorci razmijenili, a neke potukli.

Sada u medijima čitamo da su ipak potvrđene presude za zločine nad Hrvatima u Morinju! Viši sud u Podgorici proglasio je krivim (čak četvoricu zlotvora!?): Ivu Gojnića, Špiru Lučića, Ivu Menzelina i Boru Gligića za ratni zločin nečovječnog postupanja prema ratnim zarobljenicima Hrvatima. Menzelin je dobio četiri godine zatvora, Lučić i Gligić po tri, a Gojnić dvije godine. Ovo je prva pravomoćna osuđujuća presuda izrečena za ratne zločine pred crnogorskim sudovima. Prethodne dvije su poništene.

Kad to čitamo ne možemo se načuditi kako za ratne zločine sude hrvatski sudovi, a kad je riječ o hrvatskim braniteljima. Toliko robije naši suci obično “odrežu” ljudima koji su branili i obranili hrvatsku državu za “proganjanje kokoši”, a kamoli za ubijanje i masakriranje nevinih ljudi! S druge pak strane, jedan Veljko Marić u Beogradu je “kao od šale” dobio 12 godina zatvora, a Borislav Pilipčić u Banja Luci, kao pripadnik HVO, također toliko! Generala Glavaša su osudili na punih devet godina usred Zagreba, a general Ivan Korade sam je sebi presudio nakon što je naslušajući se svih ovakvih i sličnih priča načinio teške zločine. Kakve su samo drastične kazne dobili oni koji su bili “stražari” u splitskoj Lori?

Osim toga, kada će Srbi početi suditi svojim zločincima koji su brutalno mučili i ubijali hrvatske branitelje i civile u velikom broju logora diljem njihove države, poglavito nakon okupacije Vukovara? Logor Morinje je djelo zločinačke JNA, a u njemu je od listopada 1991. do kolovoza 1992. bilo zatvoreno i zlostavljano više od 160 Hrvata, među kojima najviše civila.

Kad to pročitaju hrvatski branitelji, koji su mjesecima bili u srpskim, crnogorskim i bosanskim logorima vjerojatno im dođe da se sami ubiju, tim prije što na te sramne presude nema i ne će biti nikakvih reakcija hrvatskih organa gonjenja ni visokih političara.

Sramno da sramnije ne može biti!

izvor:  www.sloboda.hr
Autor: Mladen Pavković

IŠARAO TABLU S ĆIRILICOM U VUKOVARU PA PRIVEDEN ‘Ploča je malo, a nas je puno, kao i sprejeva’

VUKOVAR – Svega nekoliko dana nakon što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara objavio kako privremeno obustavljaju antićirilične prosvjede u Vukovaru, dogodio se novi incident.

Predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovara Zdravko Komšić u ponedjeljak prije podne bijelim je sprejem pošarao ćirilični natpis na dvojezičnoj ploči postavljenoj na zgradu Područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Komšić je izjavio kako je to učinio jer se ne slaže s uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru. – To je jedini razlog. Policija i Milanović moraju shvatiti da ploče ne mogu čuvati 24 sata dnevno. Ploča je malo, a nas je puno, kao i sprejeva. Te ploče moraju otići iz Vukovara i tako će i biti – rekao je Komšić, kojeg smo upitali je li njegova akcija i svojevrstan otpor prema Stožeru koji je privremeno obustavio akcije, a s obzirom na činjenicu da se on s čelnicima Stožera razišao uoči lokalnih izbora i izašao iz tog tijela, nakon što su oni odlučili na tim izborima podržati koaliciju HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević. – Mene to ne zanima. Ljudi moraju shvatiti da nitko od nas ovdje nije Stožer, a svi smo Stožer. Ovo je samo izraz bunta protiv ćirilice – rekao je Komšić, čiji je potez komentirao i član Stožera Vlado Iljkić. – Izražavam žaljenje što je gospodin Komšić postupio suprotno preporukama Stožera da se ploče ne diraju, no to je njegovo pravo i mi ga ne osporavamo, ali time nam nije nimalo pomogao. Ne sporim da on ima unutarnju potrebu da to učini, ali tim potezom može poslati krivu poruku drugima. Bilo kako bilo, Stožer će i gospodinu Komšiću pružiti pravnu pomoć – rekao je Iljkić.

izvor: jutarnji.hr

Optužnica za ratni zločin počinjen u srpskim logorima

logoraši Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Marka Crevara iz  Novih Banovaca za ratni zločin protiv dvojice ratnih zarobljenika koji su, kao bivši pripadnici pričuvnih sastava Zbora narodne garde Republike Hrvatske bili zarobljeni 18. studenog 1991. godine u Vukovaru priopćeno je iz Tužilaštva.

Optužnica tereti Crevara da je, kao bivši pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara, u Prihvatnom centru KPZ Srijemska Mitrovica 27. veljače 1992. godine tijekom ispitivanja mučio ratne zarobljenike, tražio od njih da priznaju optužbe koje su im stavljene na teret i pruže podatke od vojnog značenja, nanoseći im pritom  tjelesne ozljede udaranjem nogama i metalnim predmetom u predjelu kralježnice.Crevar je, prema optužnici, ovo kazneno djelo počinio zajedno s  Ljubanom  Milanovićem protiv kojeg se vodi kazneni postupak u Republici Hrvatskoj i više nepoznatih pripadnika JNA i Milicije RSK. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je ovaj kazneni predmet Županijskog suda u Zagrebu Tužiteljstvu za ratne zločine, na os ločina protiv čovječnosti i genocida iz 2006. godine.

izvor: hrv.hr

‘Ako netko uvede ćirilicu u Vukovar, smatrat ćemo ga izdajnikom hrvatskog naroda!’

Prisjetimo se samo moratorija na služenje vojnog roka kada Srbi iz Podunavlja nisu morali služiti Hrvatsku vojsku. Ako su oni mogli dobiti aboliciju i moratorij na služenje vojske i mi sada tražimo moratorij na uvođenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, naglašavaju u proglasu članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara proglasom seobratio hrvatskom narodu, cjelokupnoj društvenoj i političkoj javnosti te posebno članovima i dužnosnicima zakonodavne izvršne vlasti navodeći kako ne mogu i neće prihvatiti uvođenje srpskog jezika i pisma u gradu Vukovaru.

Smatraju kako su zbog nesposobnosti, neosjetljivosti, loših ili zlonamjernih procjena i namjera dosadašnjih političkih i drugih struktura dovedeni i godinama žive u uvjetima koji ne priliče pobjednicima u nametnutoj agresiji i ratu.

– Sve ove godine, od mirne reintegracije do danas, svakodnevno gledamo i susrećemo pripadnike srpskih agresorskih postrojbi kao djelatnike MUP-a, Carine, gradskih, obrazovnih, kulturnih i drugih društvenih institucija i službi, dok istovremeno prognanici a sada povratnici u grad i naša djeca, zbog nemogućnosti zaposlenja i opće ne perspektive, ponovo odlaze iz Vukovara – ukazuju branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, djeca poginulih i nestalih branitelja te drugi članovi Stožera za obranu  hrvatskog Vukovara.

U proglasu se navodi kako je Vukovar grad u kojemu se ne provodi zakon prema svima jednako te grad u kojemu se, kao nigdje u Hrvatskoj, na neprimjeren i provokativan način obilježavaju srpski praznici uz upotrebu vatrenog oružja čije je posjedovanje zakonom zabranjeno (automatsko).

Uvođenje srpskog jezika i psima poremetiti će međunacionalne odnose u gradu

Uvođenje srpskog jezika i pisma, uvjereni su u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, bitno će poremetiti međunacionalne odnose u gradu, povećati nesigurnost življenja u istom te dodatno obezvrijediti žrtvu koju su podnijeli vukovarski branitelji i stanovnici Vukovara za obranu grada i Republike Hrvatske u cjelini.

– Donošenjem određenih zakona ili odgađanjem primjene istih na određeno vremensko razdoblje, srpski pobunjenici koji su za svoja nedjela trebali odgovarati na razne načine su abolirani ili čak i nagrađeni od Hrvatske države. Prisjetimo se samo moratorija na služenje vojnog roka kada Srbi iz Podunavlja nisu morali služiti Hrvatsku vojsku. Ako su oni mogli dobiti aboliciju i moratorij na služenje vojske i mi sada tražimo moratorij na uvođenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma – naglašavaju u proglasu.

Ukoliko njihov zahtjev ne naiđe na razumijevanje kod odgovornih iz zakonodavne i izvršne vlasti, u Stožeru kažu kako se samoorganizirati i iskoristiti sve zakonom dozvoljene mogućnosti, znanje i sposobnosti.

– S toga odlučno oduzimamo pravo bilo kome od naših suboraca ili sugrađana da kao naš predstavnik na bilo kojoj razini vlasti potpiše odluku o uvođenju srpskog jezika i pisma u Vukovaru. U koliko to netko učini, mi branitelji Vukovara i Republike Hrvatske smatrat ćemo ga izdajnikom Vukovara, izdajnikom Domovinskog rata i izdajnikom Hrvatskog naroda – zaključuju u pismu kojeg potpisuje predsjednik stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

izvor:  dnevno.hr

SKUPŠTINA 2012 – Požega

Ur.broj:

Zagreb,

OIB: 36620565652

MB: 1123793

 

S K U P Š T I N A

Izborna Skupštine Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora,  održane dana 24. studenog 2012. godine u Požegi , u dvorani sv. Terezije Avilske u 9,00 sati.

Otvaranje Skupštine: Predsjednik HDLSKL pozdravlja sve prisutne na Skupštini.

 1. Himna Republike Hrvatske
 2. Minuta šutnje za sve poginule u domovinskom ratu
 3. Izbor radnog predsjedništva

         Nakon intoniranja himne RH i odavanja počasti, minutom šutnje svim poginulim i umrlim logorašima i braniteljima skupština je počela sa svojim radom

Na prijedlog UO jednoglasno je izabrano radno predsjedništvo: za predsjednika je izabran Dragutin Guzovski, a za članove Petar Gojun, Ivan Blažević, Darko Posavec, a predsjednik Dragutin Guzovski nastavio je voditi skupštinu, predlažući dnevni red koji je jednoglasno prihvaćen

 

D N E V N I  RED

 

 1.  Izbor radnih tijela
  1. Verifikacijske komisije
  2. Izbor Kandidacijske  komisije
  3. Izbor voditelja zapisnika i dva ovjerovitelja

2 . Usvajanje Poslovnika o radu redovite izborne Skupštine

3.  Izmjene i dopune Statuta

4. Izvješće Verifikacijske komisije

5. Izvješće o radu Upravnog odbora HDLSKL

6. Izvješće o radu Nadzornog odbora HDLSKL

7. Izvješće o radu Suda časti HDLSKL

8. Rasprava o podnesenim izvješćima i glasovanje

9. Prigodna riječ gostiju

10. Razrješenje dosadašnjih tijela HDLSKL

11.Izbor  Predsjednika, Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti

12. Prigodna riječ novoizabranog predsjednika HDLSKL

13.Zaključivanje rada Skupštine

 

1.točka dnevnog reda

a. Predložen je izbor verifikacione komisije u sastavu Ivan Lipak za predsjednika, Zdenko Bulić i Ivan Škorić za članove,  te je prijedlog jednoglasno prihvaćen

b. Predložen je izbor kandidacijske komisije u sastavu Stipo Baraban za predsjednika,  Jakob Čosić i Josip Savaj za članove – prijedlog je  jednoglasno prihvaćen

c. Predložen je izbor zapisničara Zdravko Komšić i dva ovjerovitelja Ivan Dumenđić i Ljubo Karaman- prijedlog je jednoglasno prihvaćen

 

2.točka dnevnog reda

Poslovnik o radu redovne skupštine jednoglasno je prihvaćen

 

3.točka dnevnog reda

Na sjednici UO od 08. Studenog 2012. UO predlaže skupštini dopunu  u članku 17 i 18 statuta HDLSKL

UO predlaže da se članak 17  dopuni i da glasi:

Skupština Društva:

–         donosi Statut i njegove izmjene i dopune,

–         bira, potvrđuje i razrješava predsjednika, Upravni i Nadzorni odbor, te Suda časti,

–         donosi financijski plan i usvaja završni račun,

–         razmatra izvještaj o radu Predsjednika Društva,

–         rješava o žalbama članova Društva u drugom stupnju,

–         odlučuje o prestanku Društva i

–         odlučuje o drugim pitanjima od značaja za rad Društva utvrđenim ovim Statutom

koja nisu stavljena u nadležnost drugog tijela.

 

UO predlaže da se članak 18 dopuni i da glasi:

Predsjednik Društva osigurava pravilan i zakonit rad Društva, a predlaže ga Upravni odbor na vrijeme od 4 godine, s time da može biti biran više puta redom.

Upravni odbor,  predsjednika Društva, Nadzorni odbor i Sud časti Skupština može razriješiti i prije isteka vremena na koje su izabrani ukoliko prekorače svoja ovlaštenja ili ne izvršavaju savjesno povjerene obveze.

Ukoliko razrješava cijeli Upravni odbor Skupština tada bira novi s punim mandatom, a

ukoliko razrješava pojedine članove Upravnog odbora, Skupština bira nove članove Upravnog odbora na vrijeme do isteka mandata u čiji su sastav birani.

Upravni odbor i svaki njegov član odgovara za svoj rad Skupštini.

Svaki član Upravnog odbora može zatražiti svoje razrješenje prije isteka mandata na koji je izabran, s time da je dužan obavljati svoju dužnost do donošenja odluke o razrješenju. Skupština je dužna donijeti odluku o zahtjevu za razrješenje na prvoj sjednici.

Izmjena statuta je prihvaćena sa 74 člana ZA, 1 PROTIV, 2 suzdržana

 

Predsjedavajući pozdravlja goste skupštine –

izaslanika predsjednika RH Ive Josipovića  predsjednikov savjetnik Nikica Burić

izaslanika predsjednika sabora RH – saborski zastupnik Zdravko Ronko

izaslanik ministra Hrvatskih branitelja dr. Mladen Lončar

izaslanik ministra obrane RH brigadir Ivica Pejaković

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić

Dožupan Požeško-Slavonske županije Ferdinand Troha

 

 1. točka dnevnog reda

– Predsjednik verifikacione komisije Ivan Lipak  podnosi izvješće da je na skupštini od 82 pozvana delegata nazočno njih 77 te su sve donesene odluke pravovaljane

5. točka dnevnog reda

– Predsjednik društva prof. Danijel Rehak podnosi izvješće o radu društva u proteklom četverogodišnjem periodu i to je izvješće sastavni dio ovog zapisnika.

 

6 . točka dnevnog reda

– Predsjednik Nadzornog odbora Vlado Ošust podnosi izvješće o poslovanju i to je izvješće sastavni dio ovog zapisnika.

 

7. točka dnevnog reda

Predsjednica suda časti Jadranka Mihaljević izvještava da sud časti nije imao potrebe postupati, odnosno svi članovi su djelovali i ponašali se u skladu sa statutom HDLSKL.

 

8. točka dnevnog reda

Predsjedavajući otvara raspravu po svim izvješćima. Nitko se nije javio za raspravu te su sva tri izvješća nakon provedenog glasovanja JEDNOGLASNO prihvaćena.

 

9. točka dnevnog reda

Pročitan telegram potpore Ministra zdravstva Rajka Ostojića

 • Pozdravnu riječ i riječi potpore u daljnjem radu uputili su redom
 • Dožupan Požeško-Slavonske županije Ferdinand Troha,
 • Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić,
 • izaslanik ministra Hrvatskih branitelja dr. Mladen Lončar,
 • izaslanik ministra obrane RH brigadir Ivica Pejaković,
 • izaslanika predsjednika sabora RH – saborski zastupnik Zdravko Ronko i
 • izaslanika predsjednika RH Ive Josipovića  predsjednikov savjetnik Nikica Burić.

 

10. točka dnevnog reda

Predsjedavajući daje na glasovanje prijedlog UO za razrješenje dosadašnjih tijela HDLSKL, što je skupština jednoglasno prihvatila.

 

11. točka dnevnog reda

Na prijedlog UO za predsjednika HDLSKL predložen je prof. Danijel Rehak, što je skupština jednoglasno prihvatila.

Prijedlog Podružnica za članove UO HDLSKL: Ivan Lipak, Radoslav Bobanović, Petar Gojun, Ivan Dumenđić, Zdenko Bulić, Mladen Lončar, Damir Buljević, Ivan Škorić, Darko Posavec, Dragutin Guzovski, Zdravko Komšić, Ljubo Karaman, Zoran Capan, Predrag Čolić, Luka Hrgović-Skupština je jednoglasno prihvatila.

 

Prijedlog UO HDLSKL za članove nadzornog odbora: Vlado Ošust, Nenad Šantek, Pavo Bradvica, Đuro Horvatinec i Stipo Zrno- Skupština je jednoglasno prihvatila

 

Prijedlog UO HDLSKL za članove suda časti: Jadranka Mihaljević, Zvonko Herceg, Mato Vulčik, Luka Brkić i Zvonimir Grcić. – Skupština je jednoglasno prihvatila.

 

12. točka dnevnog reda

Novoizabrani predsjednik  prof. Danijel Rehak se zahvalio na ponovnom izboru i poželio svima skupa uspjeh u daljnjem radu

Predsjednik HDLSKL uručio je priznanja u znak zahvalnosti na domaćinstvu

 • gradonačelniku Požege Zdravku Ronku
 • zapovjedniku vojarne u Požegi brig. Ivice Pejakovića

                                    

Skupština je završila sa radom u 11,30 sati.

 

Ovjerovitelji zapisnika:                       Zapisničar

1. Ivan Dumenđić                              Zdravko Komšić

2. Ljubo Karaman

 

–          

WordPress theme: Kippis 1.15