PETROVCI

45°18˘41˛Sjeverne zemljopisne širine
18°58˘42˛ Istočne zemljopisne dužine
LOGOR PETROVCI

Nalazi se u RH nekoliko kilometaa jugoistoćno od Vukovara. Selo je nastanjeno velikom većinom rusinske i ukrajinske nacionalnosti, a ima nešto hrvata, srba i ostalog stanovništva. Srbi i JNA su u devetom mjesecu okupirali selo i odmah otvorili logore, gdje su izdvajali nepodobne iz sela i sve ostale koje su zarobili oko Vukovara.
Logor je smješten u više privatnih kuća u blizini centra sela, kao i u zgradi MZ i školi. U privatnim kućama su korišteni podrumi za muškarce, a za žene nusprostorije, kao ostave, štale i druge gospodarske nusprostorije. U ovom logoru koji je izdvojen na par punktova, vršena su stalna ispitivanja i provođene razne torture, koje nisu preživjeli desetak zatočenika, koji se vode kao nestali ili ubijeni. Kroz ovaj logor je prošlo 500 osoba, a dest se vodi kao ubijeni i nestali. Logor su vodili zajedno JNA i paravojne jedinice sraba. Bilo je sem fizičkih i teških psihičkih tortura, od vješanja, streljanja i drugih naćina zastrašivanja.
Hrvatski vojnik zarobljen u Vukovaru 21.11.1992 od JNA i srpske paravojske, odveden je u Petrovce na ispitivanje. Prisiljavali su ga na priznanje za špijunažu uz prijetnju nožem. Stalno je tučen, nakon čega je pao u komu i tako ostavljen. Odnjeli su ga u čeliju u kojoj se nalazio drugi pretučeni muškarac. Nisu smjeli razgovarati. Trojica JNA rezervista su ih tukli i gurali im pištolj u usta. Jedan major ih je posebno tukao. Prebačeni su u Sremsku Mitrovicu 22.11.1992.

 

Prostor u kojem su bili smješteni muškarci, a žene su bile smještene u drugom prostoru

            Iz knjige

 “Putevima pakla

 kroz srpske koncentracijske logore 1991…

 u 21. stoljeće

WordPress theme: Kippis 1.15