PoèetnaPovijest OvèarePovijest gradnjeStripPosjeteKontakt

Ovčara... Spomen dom, otvoren 20. studenoga 2006.g. u hangaru gdje su prije 15 godina, oni koji su ovdje ubijeni, proveli svoje posljednje sate života i ostavili svoje nedosanjane snove.

Dok nas sa zida promatraju iskrene, začuđene, nedužne oči, ne može se ne pomisliti kako su se osjećali toga hladnog dana kasne jeseni 1991.g. i jesu li znali da se sa tog puta neće vratiti. Kome su uputili zadnju misao, čije im je ime zamrlo na usnama? To æe zauvijek ostati nepoznanica i tema za nagađanje.

 Hvala im za hrabrost, za njihove živote, hvala im za Vukovar i Hrvatsku.

Klik
 
VUKOVAR – FARMA OVČARA  20.11.2006.  14,30 sati


fra Zlatko Špehar, gvardijan vukovarski:

OTVARANJE SPOMEN DOMA NA OVČARI

Klik


Nasred prostorije nalazi se vrtlog, čiji središnji dio čini svijeæa, a u koji ''odlaze'' imena svih pogubljenih žrtava.

vrtlog


 

 

OTVOREN SPOMEN DOM OVÈARA

20. studenoga 2006. - Vukovar se i danas prisjeća svojih žrtava. Na današnji dan 1991. dogodio se najveći zločin u Domovinskom ratu. Srpski je agresor na Ovčari pogubio 261 ranjenika i civila. U sjećanje na njih otvoren je Spomen-dom "Ovčara". Njegovo uređenje je s dva milijuna kuna financirao grad Zagreb.

U nazočnosti velikoga broja hrvatskih branitelja i članova stradalničkih udruga spomen-dom zajednički su simboličnim rezanjem vrpce otvorili izaslanica premijera, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i zagrebački gradonaèelnik Milan Bandić. Spomen-dom blagoslovio je gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Zlatko Špehar. Spomen-dom na Ovčari autorsko je djelo zagrebačkog akademskog slikara Miljenka Romića

Jedna od žrtava Ovčare bio je i novinar i ratni izvjestitelj Radio Vukovara Siniša Glavašević. U spomen na njega, u vukovarskoj Gradskoj knjižnici održan je novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi". Prigodni program  upotpunjen je tonskim zapisima Glavaševićevih javljanja iz ratnog Vukovara.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeæa podno spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa, gdje je srpski agresor sredinom rujna 1991. osnovao prihvatni centar kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara prošlo oko 10.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, obilježena je 15. obljetnica stradanja žrtava u Veleprometu. U nazočnosti nekoliko stotina bivših logoraša misu na Veleprometu predvodio je župnik vukovarske župe Kraljice mučenika Mato Martinkoviæ. Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, u hangarima na Veleprometu ubijeno je oko 700, a 1200 zatočenih hrvatskih branitelja i civila vodili su se kao nestali.


 

Klik

U mračnom prostoru na zidovima smještene su slike s imenima svih 200 žrtava. Svakih 30 sekundi one se poput zvijezda naizmjenično pale i gase.

Klik

Pod je od zacementiranih čahura od metaka,

Pod je od zacementiranih èahura

a uz rub te prostorije, ispod slika, nalazi se slama na kojoj su neke od osobnih stvari i dokumentacija žrtava pronađenih prilikom njihove ekshumacije iz masovne grobnice.

Klik

 

 

www.hdlskl.hr

Sva prava zadržana © hdlskl.hr
SPOMEN DOM OVČARA 20. studenoga 2006.

webmaster