NEMETIN

Spomen-obilježje u Nemetinu

Četvrtak, 14.08.2008.

OSIJEK – U Osijeku je nastavljeno obilježavanje Dana logoraša. Na danas otkrivenoj spomen-ploči je 714 suza – za 714 logoraša razmijenjenih na današnji dan prije 16 godina u Nemetinu.

Logoraši su se i danas prisjetili tih dana. Načuli su, kažu, nekoliko mjeseci ranije da je dogovorena razmjena ‘svi za sve’ i to im je davalo snagu da izdrže. Danas ih, međutim, najviše brine činjenica da ni 16 godina poslije nitko nije odgovarao za strahote koje su proživjeli.

nemetin4_17

Kod osječkoga prigradskog naselja Nemetin, na području nekadašnje crte razdvajanja, otkrivena je spomen-ploča u znak sjećanja na veliku razmjenu zatočenika 14. kolovoza 1992. godine, kada je iz srpskih koncentracijskih logora oslobođeno 714 zatočenika, većinom hrvatskih branitelja.
Postavljanje spomen-obilježja organiziralo je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), u sklopu višednevnog obilježavanja Dana logoraša srpskih koncentracijskih logora.

 nemetin3_17

Spomen-ploču otkrili su bivši logoraši Ivan Kovačić i Željko Kačmar. Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak rekao je kako je ova inicijativa pokrenuta prije dvije godine, kako bi se obilježio datum izlaska na slobodu najveće skupine logoraša.
Vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan rekla je kako se postavljanjem spomen-ploča rasvjetljava jedan teški oblik stradanja hrvatskih branitelja, koji je manje poznat široj hrvatskoj javnosti. Izrazila je potporu svim aktivnostima udruge koje će pomoći da se o ovom stradavanju više zna.

 nemetin_17

Osječki gradonačelnik Gordan Matković najavio je da će prostor oko spomen-obilježja na iduću obljetnicu velike razmjene zatočenika biti primjereno uređen, kako se taj datum ne bi prepustio zaboravu.
Nazočne su pozdravili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Petar Mlinarić, predstavnici Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te bivši predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić, također jedan od zatočenika srpskih koncentracijskih logora, koji je bio sudionik spomenute razmjene.

Spomen-obilježje blagoslovio je Aljmaški župnik Ante Markić.

nemetin2_17

WordPress theme: Kippis 1.15