DALJ

SPOMEN OBILJEŽJA NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

OBILJEŽAVANJE LOGORA U DALJU

      Dana 02.11.2000.godine odlučili smo se za trajnu uspomenu obilježiti sve logore u našoj županiji. Pa smo navedenog dana uz pomoć HDLSKL (središnjice) ostvarili našu zamisao i postavili Spomen-ploču u najvećem logoru u Hrvatskoj – Mehanička radiona u Dalju kao i logor – Mjesni odbor u Dalju.

Otkrivanju Spomen-ploče bio je nazočan kao predstavnik Ministarstva obrane i izaslanik Predsjednika Republike gospodin Slavko Barić, zatim predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gospođa Jasmina Petelin.

Iz Ministarstva prosvjete i športa Osječko-baranjske županije pročelnica gospođa Ksenija Zbožil, a ispred Ministarstva unutarnjih poslova gospodin Miroslav Franjić kao i prisutni zatočenici i ostali građani.

Predsjednik HDLSKL Danijel Rehak imao je čast otkriti navedena Spomen-obilježja.

DRUŠTVO LOGORAŠA PRISJETILO SE MASAKRA I ZATOČENIŠTVA U DALJU

Obilježen Dan logoraša – Dalj 2009.

DALJ – Otkrivanjem spomen-obilježja hrvatskim braniteljima zatočenima u logorima u Dalju, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora jučer je obilježilo Dan logoraša – Dalj 2009. Tom prigodom prisjetili su se krvavog stvaranja slobodne Hrvatske te svih poginulih dobrovoljaca, branitelja, policajaca i civila koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

– Danas se prisjećamo svih logoraša koji su bili zatočeni, mučeni i ubijeni u srpskim logorima. Organizirali smo ovo upravo u Dalju jer je Dalj imao doista krvave dane u Domovinskom ratu. Ovdje je 1. kolovoza 1991. krenula okupacija mjesta, masakr policajaca i branitelja, a oni koji nisu ubijenu završili su u logorima. U Dalju je bilo čak devet logora pod kontrolom JNA i milicije, a kroz te je logore prošlo više od tisuću zatvorenika koji su svakodnevno trpjeli batinanje i torturu; pedeset ih je ubijeno, a pedeset se smatra nestalima. Dalj je prvo mjesto gdje se tadašnja JNA postavila protiv naše vojske i poslije Dalja više ništa nije bilo isto – rekao je Damir Buljević, predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora  ŽUPANIJE OSJEČKO – BARANJSKE

Inače, Buljević je istaknuo i aktivnosti Društva u pronalaženju i procesuiranju zločinaca s početka devedesetih, a upravo Društvo pomaže u prikupljanju dokaza i medicinske dokumentacije kako bi se odgovorni za zločine procesuirali.
– I sam sam bio logoraš i zapovjednik logora u kojemu sam ja bio danas se slobodno šeće ulicama zbog navodnog nedostatka dokaza. Dakle, nema optužnice i on je slobodan čovjek, kaže Buljević.

U Dalju, kao i u mnogim mjestima diljem Hrvatske, pripadnici tadašnje JNA i četničkih formacija, počinili su zvjerske zločine za koje još uvijek nitko nije odgovarao. Stoga Društvo logoraša o mučenjima, torturama i likvidacijima branitelja i civila nastavlja prikupljati svjedočanstva, dokaze i dokumentaciju. Pravosuđu su uputili više od tisuću optužnih prijedloga. U sklopu sjećanja na žrtve srpskih koncentracijskih logora u Dalju je u mjesnoj crkvi sv. Josipa održana misa.

 

WordPress theme: Kippis 1.15