MOŠĆENICA

Otkrivena spomen ploča na mjestu nekoliko razmjena zarobljenih branitelja

18 Listopad 2010

U nazočnosti više od stotinu zatočenika srpskih koncentracijskih logora, dužnosnika Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i Grada Gline, predstavnika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, braniteljskih i drugih udruga iz Domovinskog rata i mještana u ponedjeljak, 18. listopada 2010. godine u Mošćenici je otkrivena spomen ploča na mjestu nekoliko razmjena zarobljenih branitelja.

Spomen ploču otkrili su Mladen Korečić i Ivan Dobrinić, zatočenici srpskih koncentracijskih logora. Svečanost je inicirala i organizirala sisačko-moslavačka podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, u okviru četvrtog obilježavanja 18. listopada – Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Prva i najveća razmjena na tom se mjestu dogodila 31. listopada 1991. godine, a nakon toga bilo je više razmjena ratnih zarobljenika, hrvatskih branitelja i civila. Na tom su mjestu razmjenjivani i posmrtni ostaci zarobljenih branitelja i civila. Kroz 70 srpskih koncentracijskih logora u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini prošlo je oko 30.000 logoraša, zarobljenih hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca, te civila. U logorima je ubijeno 350 logoraša, a na putu prema logorima, bez suda i presude, prema dosadašnjim spoznajama, mučki je ubijeno 2.400 zarobljenika. Ivan Lipak, predsjednik Podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora za Sisačko moslavačku županiju i prof. Danijel Rehak, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora govorili su o teškim iskustvima i poručili kako se povijest ne smije zaboraviti.

Predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš naglasio je kako su upravo zatočenici srpskih koncentracijskih logora, uz poginule hrvatske branitelje, podnijeli najveću žrtvu za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

Slike sa otkrivanja Spomen ploče u Mošćenici:

 

WordPress theme: Kippis 1.15