priopćenje za medije

                 H R V A T S K O   D R U Š T V O   L O G O R A Š A

                    SRPSKIH  KONCENTRACIJSKIH  LOGORA                                      

        PODRUŽNICA  SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE                         

                  Ured  u  Splitu,  ul.  R. Boškovića  28,  HR  21 000  Split

   Tel./Fax :  + 385 / 021 / 371 833   Žiro račun : HR4823600001400480074

            MB 1123793      OIB:36620565652      hdlsklsdz@gmail.com

 

Split, 11. travanj, 2016.

 

n/p svim medijima

Predmet :  priopćenje za medije

Naše Hrvatsko društvo logoraša, po svom programu «DA SE NE ZABORAVI» obavezno je i organizira postavljanje spomen ploča, na mjestima logora i mjestima razmjene logoraša, kao i obilježbe godišnjica tih datuma, na ovaj datum prošle godine, otkrili smo spomen ploču svim logorašima koji nisu dočekali dan slobode.

 

Spomen ploču na mjestu logora Vojnić, postavili smo na zgradi tadašnjeg općinskog suda, iz kojeg su u više navrata odvoženi logoraši na razmjene, a najmanje ih je trojica po našim saznanjima ubijeno u tom logoru, U logoru su bili zatočeni branitelji, vojnici i policajci, ali i žene, djeca i starci, i mučeni na najokrutnije načine ( oko 300 osoba je prošlo kroz logor Vojnić, a likvidirani su: Andrija Gojak, Marko Pape, i Milan Cvitkušić ). Za istaknuti je težinu samog logora, jer pisani dokumenti iz tzv. Sao krajine govore da je logor bio van kontrole njihovih institucija, što ukazuje da su „lokalni šerifi“ samoincijativno odlučivali tko će biti likvidiran, tko silovan, tko i koliko mučen, tko razmjenjen, tko zadržan….

 

Svjedoci smo sustavnog zanemarivanja problema naše populacije. Nismo imali priliku u proteklim desetljećima u hrvatskoj javnosti, Hrvatskom Saboru kad se govorilo o domovinskom ratu iz usta govornika čuti da nas itko spominje iako smo po svim relevantnim statistikama najrizičnija skupina proizašla iz Domovinskog rata, te smatramo da je došlo vrijeme za promjenu odnosa prema nama.

 

Naše institucije nemaju točan podatak, o broju logoraša, broju logora, po zakonu ne priznaje se status logoraša ispod 72 sata zatočeništva, bivši logoraši nisu obeštećeni, većina nema status logoraša jer nisu evidentirani, dok je smrtnost naše populacije zbog posljedica boravka u logorima izrazito visoka.

 

Prema našim podacima kroz 70-tak logora je prošlo preko 30 000 logoraša, od čega preko 500 malodobne djece, te više od 3000 žena,od kojih su mnoge seksualno zlostavljanje a sada trpe poniženja susrećući svoje silovatelje, a da stvar bude bizarnija ti isti zločinci su djelatnici naših institucija uključujući i Hrvatski Sabor, dok za te zločine nitko nije odgovarao, a tko je i nekim slučajem dospio do suda, aboliran je. Poznati su upravitelj, mučitelji ( upravitelj logora Vojnić Dragomir Božić, njegov zamjenik Mirko Dokić, stražari: Mile Goluža zvan Bure, Pero Crevar i Nikola Vuletić-koji po spoznajama žive u RH, te oni koji su imali moć odluke o životu i smrti, Nikola Gvozdenović i Tošo Palić ) „logora smrti Vojnić“, koji slobodno šetaju kako po Srbiji tako i RH. Ovim putem još jednom pozivamo institucije RH da poduzmu sve korake u progonu zločinaca da bi žrtve dobile svoju pravdu, a ne da im se njihovi krvnici izruguju.

 

 

 

Predsjednik

 

Ivan Turudić

WordPress theme: Kippis 1.15