HODOČAŠČA

15. – 19. siječnja  2007. u Vatikanu

Iz Rima se 19. siječnja u jutarnjim satima vratila skupina od sedamdesetak hrvatskih hodočasnika, branitelja i članova njihovih obitelji, koji su u ponedjeljak 15. siječnja navečer otputovali u Rim u prigodi 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat zajedno s Vladom RH i Ministarstvom branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti kako bi Papi iskazali zahvalnost što je Sveta Stolica 13. siječnja 1992. prva priznala Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu.

Papa Benedikt XVI. je u srijedu 17. siječnja na općoj audijenciji u Vatikanu pozdravio naše hodočasnike, kojima se pridružilo izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno premijerom Ivom Sanaderom, rekavši: Pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, osobito pripadnike Vojnoga ordinarijata, državno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade, te udruge pristigle prigodom obilježavanja petnaeste obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske. Neka vjernost Bogu i briga za dobro svih, budu izraz vaše zahvalnosti za ostvarenje opravdanih stoljetnih težnji za slobodom i samostalnošću vaše drage domovine, na koju zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!

Na putu u Domovinu branitelji su posjetili Asiz, gdje su na grobu sv. Franje slavili misu, koju je predvodio generalni vikar mons. Šantić. U propovijedi je istaknuo kako je sv. Franjo, čuvši Božju riječ da spasi crkvu koja se ruši, promijenio svoj život. Slično su i naši branitelji znali podmetnuti leđa da spase Domovinu koja se rušila. Međutim, rekao je mons. Šantić, raduje nas što su mnogi za njezino dobro ponovno spremni prihvatiti isti poziv i upregnuti svoje moralne snage za obnovu Crkve u hrvatskom narodu.

 

21. –  28. svibnja 2002.g. U Lourdesu

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj,Zagreb organizirao je jubilarno vojno hodočašće od 21. do 28. svibnja 2002.g. Poziv za sudjelovanje na hodočašću HDLSKL primilo je od Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za dva člana Društva. Hodočašću je ispred HDLSKL sudjelovao Zdravko Komšić i Mijo Malović.

Na 44. međunarodnom hodočašću u Lourdesu sudjelovalo hje više od sedamstotina vjernika u oružanim snagama RH pod vodstvom generalnog vikara Vojnog ordinarijata monsinjora Josipa Šantića i dvadesetak svečenika. Sudionici hodočašća bili su pripadnici MORH-a, MUP-a, MHBDR-a, vatrogasaca te predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Program u Lourdu počeo je 23. svibnja sa misom koju je predvodio biskup Juraj Jezerinac. Službeno svečano otvorenje 44. međunarodnog vojnog hodočašća održalo se u bazilici Pija X, nakon toga slijedio je svečani defile predstavnika 30 država.

Hrvatska povijesna odora bila je jedinstvena i izazvala je divljenje svih hodočasnika u Lourdesu. Naša klapa u odori Hrvatske ratne mornarice trostrukim nastupom također je izazvala buran pljesak i oduševljenje svih prisutnih.

Svečanost je zaključena klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu.

U ponedjeljak 27. svibnja 2002.g. hodočasnici su napustili Lourdes u večernjim satima, susreli se sa hrvatima u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Nici. Slijedeći dan su posjetili baziliku sv. Antuna i crkvu sv. Leopolda Mandića u Padovi.

U Zagreb su hodočasnici stigli u večernjim satima i misom zahvalinicom u katedrali se zahvalili Bogu na prekrasnom hodočašću u Lourdes.

” Lijepo je bilo biti Hrvat u Lourdu “.

15. –  22. prosinac 2001. godine  u Vatikanu

Dana 15.12.2001.godine na poziv i organizaciju hodočašća od «Udruge hrvatskih branitelja dobrovoljaca domovinskog rata» Zagreb krenuli smo u Rim – Italija.

Na tome putu smo obišli Asiz i crkvu Svetog Franje Asiškog. Dalje nas je put vodio u Rim gdje smo obišli oko 20-setak velikih crkvi od mogućih 500-tina, te mnajih oko 200-tine.

Sljedečih dana uputili smo se u najmanju ali najljepšu Državu na svijetu Vatikan.

 Vatikan

  Vrhunac svega bilo je primanje kod Svetog Oca Pape a trajalo je 1 sat i 40 minuta. Moram reći da je to super doživljaj koji se očekuje cijeli život. Isto tako kao usporedbu moram navesti da je Sveti Otac Papa nekoliko dana prije primio Ministra obrane J. Radoša i Vicepremijera G. Granića na 30 sekundi.

        Završetak je bio odlazak u Hrvatsku crkvu u Rimu – Svetog Jeronima gdje smo se svi ispovijedali i pričestili, a služena je i misa za nas.

U povratku 22.12.2001.godine obišli smo crkvu Svetog Leopolda Mandića kao i crkvu Svetog Antuna Padovanskog u samoj Padovi.

        Hodočastilo nas je 40-setak osoba iz više Udruga proizašlih iz Domovinskog rata .

        Ispred «Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora tom hodočašću bili su nazočni Tomislav Hajduković i Adam Mesar iz podružnice Osječko-baranjske županije a ispred podružnice Sisačko-moslavačke županije Mijo Malović i Ante Pelivanović.

Ovo je bio najljepši doživljaj u našim životima i ostat je u trajnom sjećanju.

        Za sve vrijeme našeg boravka spavali smo i noćili u Hrvatskom domu u Rimu, gdje su nas vrlo lijepo primili i ugodno smo se osjećali.

        Ovim putem se najljepše zahvaljujemo osoblju Hrvatskog doma u Rimu na gostoprimstvu.

                                                                               T. Hajduković

WordPress theme: Kippis 1.15