‘Ako netko uvede ćirilicu u Vukovar, smatrat ćemo ga izdajnikom hrvatskog naroda!’

Prisjetimo se samo moratorija na služenje vojnog roka kada Srbi iz Podunavlja nisu morali služiti Hrvatsku vojsku. Ako su oni mogli dobiti aboliciju i moratorij na služenje vojske i mi sada tražimo moratorij na uvođenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, naglašavaju u proglasu članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara proglasom seobratio hrvatskom narodu, cjelokupnoj društvenoj i političkoj javnosti te posebno članovima i dužnosnicima zakonodavne izvršne vlasti navodeći kako ne mogu i neće prihvatiti uvođenje srpskog jezika i pisma u gradu Vukovaru.

Smatraju kako su zbog nesposobnosti, neosjetljivosti, loših ili zlonamjernih procjena i namjera dosadašnjih političkih i drugih struktura dovedeni i godinama žive u uvjetima koji ne priliče pobjednicima u nametnutoj agresiji i ratu.

– Sve ove godine, od mirne reintegracije do danas, svakodnevno gledamo i susrećemo pripadnike srpskih agresorskih postrojbi kao djelatnike MUP-a, Carine, gradskih, obrazovnih, kulturnih i drugih društvenih institucija i službi, dok istovremeno prognanici a sada povratnici u grad i naša djeca, zbog nemogućnosti zaposlenja i opće ne perspektive, ponovo odlaze iz Vukovara – ukazuju branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, djeca poginulih i nestalih branitelja te drugi članovi Stožera za obranu  hrvatskog Vukovara.

U proglasu se navodi kako je Vukovar grad u kojemu se ne provodi zakon prema svima jednako te grad u kojemu se, kao nigdje u Hrvatskoj, na neprimjeren i provokativan način obilježavaju srpski praznici uz upotrebu vatrenog oružja čije je posjedovanje zakonom zabranjeno (automatsko).

Uvođenje srpskog jezika i psima poremetiti će međunacionalne odnose u gradu

Uvođenje srpskog jezika i pisma, uvjereni su u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, bitno će poremetiti međunacionalne odnose u gradu, povećati nesigurnost življenja u istom te dodatno obezvrijediti žrtvu koju su podnijeli vukovarski branitelji i stanovnici Vukovara za obranu grada i Republike Hrvatske u cjelini.

– Donošenjem određenih zakona ili odgađanjem primjene istih na određeno vremensko razdoblje, srpski pobunjenici koji su za svoja nedjela trebali odgovarati na razne načine su abolirani ili čak i nagrađeni od Hrvatske države. Prisjetimo se samo moratorija na služenje vojnog roka kada Srbi iz Podunavlja nisu morali služiti Hrvatsku vojsku. Ako su oni mogli dobiti aboliciju i moratorij na služenje vojske i mi sada tražimo moratorij na uvođenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma – naglašavaju u proglasu.

Ukoliko njihov zahtjev ne naiđe na razumijevanje kod odgovornih iz zakonodavne i izvršne vlasti, u Stožeru kažu kako se samoorganizirati i iskoristiti sve zakonom dozvoljene mogućnosti, znanje i sposobnosti.

– S toga odlučno oduzimamo pravo bilo kome od naših suboraca ili sugrađana da kao naš predstavnik na bilo kojoj razini vlasti potpiše odluku o uvođenju srpskog jezika i pisma u Vukovaru. U koliko to netko učini, mi branitelji Vukovara i Republike Hrvatske smatrat ćemo ga izdajnikom Vukovara, izdajnikom Domovinskog rata i izdajnikom Hrvatskog naroda – zaključuju u pismu kojeg potpisuje predsjednik stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

izvor:  dnevno.hr

WordPress theme: Kippis 1.15